Saturday, January 19, 2008

Hari Ashura Di Bait Al-Amin

Anak-anak Bait Al-Amin Sedang Bersahur

Hari ni 10 Muharram...seawal 5 minit sebelum jam 5 pagi aku tersedar , aku pandang jam di dinding 4.55 pagi..malam tadi aku dah berniat untuk berpuasa bersama anak-anak di Bait Al-Amin...seakan-akan aku dapat merasakan sesuatu menggerakkan aku...lantas aku mengejutkan semua anak-anak Bait al-Amin untuk bersahur...Alhamdulillah memang dari malam tadi anak-anak ni memperingatkan aku untuk mengejutkan mereka..pasti mereka kata nak berpuasa sunat semperna 10 muharram.
Campuran berbagai jenis kacang untuk membuat bubur Ashura

Hari ini, anak-anak Bait Al-Amin tidak ketingalan bergotong royong untuk memasak bubur ashura..turut bersama kakitangan-kakitangan Bait Amin. Hari ini juga menu untuk berbuka puasa nasi ayam, semua persediaan juadah berbuka puasa hari ini dimasak bersama oleh puteri-puteri Bait Al-Amin...Alhamdulillah.


Anak-anak Bait Al-Amin menghulurkan bungkusan Bubur Ashura buat jiran-jiran tetangga.
Syukur Alhamdulillah...selepas asar, bubur Ashura sudah siap dimasak. Kalau tadi puteri-puteri Bait Al-Amin sibuk membantu memasak bubur ashura di dapur, kini putera-putera Bait Al-Amin meringankan tulang untuk menghulurkan bungkusan-bungkusan bubur ashura buat jiran-jiran tetanggga dan juga warga-warga tua yang berdekatan dengan rumah Bait Al-Amin.


Keletihan menanti waktu berbuka puasa

Alhamdulillah...anak-anak Bait Al-Amin bersungguh-sungguh untuk menghabiskan puasa sunat hari ini. Mcam-macam gelagat telatah anak-anak ni apabila keletihan..namun mereka tak akan mengalah..kagum aku pada anak-anak yang kecil..syabas buat kalian semua, sesungguhnya Ayah bangga dengan semangat yang kalian tunjukkan.

Semasa Berbuka Puasa...Menu Nasi ayam

Syukur Alhamdulillah...hari ni semuanya dapat berbuka puasa bersama-sama, memang rezeki anak-anak ni murah hari ni. Bukan setakat juadah yang mereka masak, malah ada insan-insan yang diluar sana turut menghantarkan juadah-juadah enak untuk anak-anak ni..syukur, memang Allah kurniakan rezeki hari ni buat anak-anak Bait Al-Amin setelah satu hari menahan lapar dari makan dan minum.

Tambah lagi...takpa, banyak makanan tu...

Dan yang paling aku terharu, kedatangan seorang kakak sukarelawan bersama anaknya hari ini yang menawarkan diri untuk memasak bubur lambuk dan juadah berbuka puasa bersama anak-
anak Bait Al-Amin..tanpa mengira penat lelahnya, segala-galanya dapat disediakan dengan lancar...aku hanya mampu melihat air matanya mengalir tatkala mengusap satu demi satu kepala anak-anak yatim Bait Al-Amin sambil menghulurkan sumbangan buat anak-anak di sini.
Mungkin hati kecilnya tersentuh melihat satu persatu anak-anak disini seusia muda mereka telah kehilangan kasih sayang dari seorang ayah atau pun ibu yang telah pergi buat selama-lamanya...Namun buat anak-anakku di Bait Al-Amin, aku percaya bukan itu yang kalian minta..permegian ibu atau ayah menghadap ilahi bukan kehendak kalian..tapi percayalah diluar sana masih ada insan-insan yang menyayangi diri kalian....


No comments: